Potraviny a detox

  • Avokádo. V avokáde sa nachádza veľké množstvo antioxidantov vrátane glutatiónu, čo je najsilnejší antioxidant. Glutatión dokáže telo zbaviť toxínov, ktorých má väčšina z nás veľmi veľa. Avokádo je plné vlákniny, vďaka ktorej sa nám rýchlejšie čistia a vyprázdňujú črevá a tým sa zbavujeme toxínov. Výskumy zistili, že avokádo je jedna z potravín s najvyšším obsahom fytosterolov, ktoré znižujú zlý cholesterol a posilňujú srdce. Tiež sa v ňom nachádzajú vitamíny C, B1, B2, B5, B6, K a E, magnézium, kyselina listová a iné vzácne látky. Avšak čo je na avokáde pre detoxikáciu veľmi výhodné, je jeho schopnosť obnovovať pečeňové bunky.
  • Cibuľa.
  • Citróny. Citróny tvoria základ mnohých detoxikačných diét a to z niekoľkých dôvodov. Jednak je v citróne veľa vitamínu C a antioxidantov, ktoré bojujú proti voľným radikálom a chorobám. Ďalej citróny ako aj iné citrusové plody majú alkalické účinky a obnovujú rovnováhu pH, čím sa zlepšuje imunitný systém. Veľmi dobré na detoxikáciu je pripraviť si vriacu vodu, do ktorej vymačkajte polovicu citróna. Tento nápoj je ideálny ráno, kedy sa vám prirodzene začne čistiť telo. Dobré je popíjať citrónovú vodu aj počas dňa. Na dochutenie môžete použiť med. Vďaka citrónu sa vám zlepší zažívanie a vyplavia toxíny z pečene.
  • Cesnak. Cesnak je nielen dobrý pomocník v kuchyni ale je to jedna z najlepších potravín na detoxikáciu. Cesnak je pozoruhodný tým, že podporuje produkciu tráviacich enzýmov v pečeni. Nachádza sa v ňom veľké množstvo látky glutatión, ktorá je považovaná za najdôležitejšiu látku detoxikácie. Cesnak tiež podporuje produkciu rôznych iných látok, ktoré sú dôležité v procese detoxikácie. V cesnaku je tiež neuveriteľné spektrum antibakteriálnych, protiplesňových a protivírusových látok. Pravidelná konzumácia cesnaku pomáha z tela odstrániť toxíny zo znečisteného životného prostredia, z liekov a zo stravy. Ideálne je konzumovať cesnak 2-3 krát denne, čo je kvôli zápachu po ňom ťažko dosiahnuteľné. Ale aj konzumácia cesnaku niekoľkokrát do týždňa pomôže prečistiť telo.
  • Brokolica. Denne prijímame množstvo toxínov, ktoré sa usádzajú v našom tele. Vďaka brokolici sa môžeme týchto toxínov zbaviť prirodzenou cestou. Brokolica nielenže pomáha detoxikovať telo, ale pomáha aj v boji s rakovinou prostaty, vaječníkov, pľúc a močového mechúra. Nachádza sa v nej veľa vitamínu C, K, A a mnoho silných antioxidantov, ktoré podporia imunitný systém a detoxikáciu tela. Brokolica pomáha čistiť pečeň a vďaka fytochemickým látkam zabraňujú rastu nádorov. Brokolicu môžete variť, piecť i jesť surovú. Tepelným spracovaním sa síce stratí asi polovica vitamínu C, avšak vzácne fytochemické látky podporujúce detoxikáciu zostávajú.
  • Červené víno.
  • Cvikla a iné potraviny s obsahom resveratrolu. Na červenej repe si snáď každý z nás ‘pochutnával’ v školskej jedálni ako prílohe k mnohým jedlám. Nie každý ju obľubuje a nikto nemá rád fľaky po červenej repe. Avšak kuchárky nám chceli len dobre. Repa obsahuje plno vitamínu B3, B6, C a beta karotén. Tiež je cenným zdrojom železa, horčíku, zinku a vápniku. Kombinácia týchto zložiek je pomáha optimálnej detoxikácii tela. Repa podporuje dobré fungovanie žlčníka i pečene, orgány ktoré sú rozhodujúce pri odstraňovaní toxínov z tela. Vďaka vysokému obsahu vlákniny sa zlepší trávenie a vylučovanie.
  • Pestrec mariánsky.
  • Slzovka (perličkový jačmeň).
  • Škorica.
  • ŠpargľaVďaka špargli sa pečeň dokáže zbaviť toxických látok, ktoré prijmeme z potravín a nápojov. Vďaka antioxidantom rutín a glutatión stimuluje činnosť pečene. Okrem detoxikácie tela pomáha špargľa v boji proti starnutiu, proti rakovine a v udržiavaní zdravého srdca. Taktiež pôsobí protizápalovo a vďaka vláknine prečisťuje tráviaci trakt. Špargľa vám pomôže nielen zbaviť sa nečistôt z tela ale ešte zvládne ochrániť telo pred infekciami a je dobrá pre pleť, nechty i vlasy.
  • Žihľava...